behandelwijzen

                    Behandelwijzen.   

Er zijn twee praktijken gevestigd op de Schutteshof; praktijk Schutteshof, de praktijk voor massage en natuurgeneeskunde van Gerda Schutte-Mensink en de praktijk voor massage- en craniosacraal therapie van Barbara Schutte, praktijk Bermonde.

 

De werkwijze van beiden kent veel overeenkomsten maar er zijn toch ook duidelijke accentverschillen,zowel vanuit de persoon als vanuit de achtergrond qua opleiding. In de praktijk geldt voor beiden dat de basis van de behandeling (meestal) massage is. De benadering is gericht op de totale mens en het ondersteunen van het zelfgenezend proces van het lichaam. Indien gewenst is het mogelijk naar onderliggende problematiek te kijken. Er wordt aandacht besteed aan voeding, ademhaling, houding, emoties en andere factoren die het evenwicht kunnen verstoren.

Gerda werkt meer vanuit de Mazdaznan panopraktiek en gezondheidskunde aangevuld met o.a. manuele lymphedrainage, sportmassage en craniosacraal therapie.

Barbara werkt meer met de craniosaraal therapie en de Tui-na (Chinese-) massage , aangevuld met o.a. Mazdaznan gezondheidskunde en viscerale manipulaties.


Massage therapieën

 

Hieronder vindt u een korte beschrijving van enkele massagevormen die in onze praktijken gebruikt worden.

 

 

Tuina massage

Tuina betekent letterlijk: 'druk en wrijf' en je spreekt het uit als Twie na. Deze massage is naast acupunctuur en kruiden één van de therapieën van de Traditioneel Chinese Geneeskunde (T.C.M.) en wordt al duizenden jaren als volwaardige therapie toegepast. Heden ten dage heeft bijna elk Chinees ziekenhuis zijn eigen Tuina afdeling en de Tuina studie en praktijk nemen in het universitair medisch onderwijs een belangrijke plaats in.Net als bij acupunctuur is ook de behandeling gebaseerd op een diagnose van de patiënt volgens de regels van de T.C.M. In de Chinese geneeskunde spreekt men over meridianen die het gehele lichaam, zowel aan de buitenzijde in de armen en benen en de huid, als intern in de diverse organen , met elkaar verbindt. Door de meridianen stroomt

Qi en bloed en zo wordt het lichaam voorzien van voedingsstoffen en informatie. Blokkades en onregelmatigheden in de meridianen kunnen ziekteprocessen veroorzaken.

Door verschillende massage- en manipulatietechnieken wordt getracht blokkades op te heffen en de circulatie van qi en bloed te bevorderen. Zo wordt een yin-yang balans geschapen, wordt de energie van het lichaam versterkt, worden de innerlijke organen in evenwicht gebracht en gewrichten beweeglijker gemaakt.

 

Sportmassage

De definitie van sportmassage is het toepassen van een complex van handgrepen op een (ontbloot) en ontspannen lichaamsdeel van een gezonde sporter. Het doel is om de lichamelijke conditie van de sporter te verbeteren, eventuele blessures sneller te laten herstellen en/of eventuele gevolgen van een sport weg te nemen, of deze zo min mogelijk te doen voelen.

Door middel van diverse massagetechnieken op het lichaam worden er prikkels gegeven aan het lichaam. Deze prikkels brengen in het lichaam reacties teweeg en moet leiden tot herstel van het evenwicht in het lichaam. Het lichaam functioneert als eenheid waarop krachten, zowel lichamelijk als geestelijk, inwerken. Als het evenwicht verstoord wordt door belasting ontstaan er verschillende reacties. Deze reacties zijn onder andere vermoeidheid, spierpijn, slechte doorbloeding, verhoogde spanning, stijfheid, kramp en vochtvorming. De sportmasseur kan zorgen dat deze reacties verminderen of in zijn geheel weggaan. Ook kan de sportmasseur ervoor zorgen dat het ontstaan van deze reacties wordt verminderd. Sportmassage heeft ook een ontspannende werking op het lichaam, daarom is het ook voor niet-sporters een aanrader. Ook niet sporters kunnen dezelfde reacties hebben als sporters.

Dit komt bijvoorbeeld door een verkeerde werkhouding, stress of andere redenen. Een effect bij vrijwel iedere vorm van massage, dus ook bij sportmassage, is psychische en lichamelijke ontspanning.

 

Panopraktiek

De panopraktiek is een onderdeel van de Mazdaznan-gezondheidskunde .Panopraktiek is de massage van de ruggegraat

en wordt uitgevoerd op het ritme van de adem van zowel cliënt als behandelaar. Doel is het corrigeren, door laten stromen van de adem. Ook worden er warme kompressen op de ruggengraat gelegd. Naast de ruggegraat worden ook de gewrichten behandeld.

Alles tot doel dat de adem weer vrij kan stromen,de bloedsomloop en de zenuwwerking,productie van de endocriene klieren. Ook wordt er dan een goede ontspanning bereikt.

 

Dorn therapie en Breuss massage

De Dorn-methode is een vorm van subtiele manuele therapie, waarbij wervels en bindweefsel voorzichtig gemanipuleerd worden. Kenmerkend voor deze vorm van manipuleren is, dat tijdens de manipulatie de patiënt met de benen of armen zwaait. Zo kunnen met geringe druk grote effecten bereikt worden. De Dorn methode is in Duitsland ontwikkeld door Dieter Dorn. Het is een alternatief voor het zogeheten 'kraken'.

 

De Breuss Massage is een hele rustige therapeutische rugmassage, die psychische en lichamelijke blokkades goed kan oplossen. De massage wordt met de handen uitgevoerd om de rug meer te strekken. Slechts een stuk zijdepapier wordt benut om de speciale olie diep in te laten werken op de tussenwervelschijven om het proces te stimuleren.

Bij hevige wervelkolomproblemen, enorme pijn of zeer verkrampte spieren is de Breuss Massage een ideale voorbereiding op de Dorn Therapie. De Breuss Massage kan ook direct na de Dorn Therapie gegeven worden om de wervelkolom op eenrustige manier nog meer te strekken.

 

Spatadertherapie

Spatadertherapie is een behandeling die zich richt op de klachten die veroorzaakt worden door spataderen. De therapie bestaat uit een massage van beide benen en aanreiken van leefregels en oefeningen. Door de massage wordt een deel van het bloed uit de aderen gemasseerd, zodat de aderen zich weer kunnen vullen met vers bloed. Hierdoor blijven de aderen en de omringende weefsels in een betere conditie, wat uitbreiding van spataderen vermindert. Het behandelen van spataderen met deze therapie is een voorzorgmaatregel die ergere aandoeningen op de lange termijn kunnen voorkomen. Door de massagebehandeling wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd. De therapie is in de eerste plaats ontwikkeld voor zwangere vrouwen, maar is in principe voor iedereen die last heeft van spataderklachten en/of een slechte doorbloeding in de benen.

 

Manuele Lymfedrainage

Dit is een zeer zachte massage techniek. Door zachte huidverschuivingen op de blote huid, kan de lymfe meer gaan stromen. Lymfe is een stroperige vloeistof, die langzaam door de lymfevaten stroomt. Lymfe zorgt ervoor dat het immuunsysteem op peil blijft, het haalt afvalstoffen uit de bloedbaan en voert vocht af. Door de lymfebanen te stimuleren, kan deze vloeistof weer schoner worden, waardoor we ons o.a. minder moe kunnen voelen.craniosacraal therapieCraniosacraal therapie is onstaan vanuit de osteopathie en ontwikkeld door Dr. John Upledger.Het is een zeer zachte behandelmethode en d.m.v. zeer subtiele manuele technieken wordt er invloed uitgeoefend op het craniosacrale- en het bindweefselsysteem.Craniosacraal therapie heeft een diep ontspannende en regulerende werking op het (autonome) zenuwstelsel, en daarmee op het functioneren van alle orgaan-en lichaamsfuncties waardoor het zelf herstellend vermogen van het lichaam geactiveerd wordt.


Het craniosacrale systeem


Het cranium (schedel) en het sacrum (heiligbeen) omvatten samen met de wervelkolom, het centrale zenuwstelsel. Dit centrale zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en het ruggemerg en is omgeven door de hersen- en ruggemergvliezen (bindweefsels of fascies). Hierbinnen bevindt zich , rondom het centrale zenuwstelsel de hersenvloeistof (liquor) .Craniosacraal therapie gaat er van uit dat het hersenvocht ritmisch beweegt. Deze beweging is onafhankelijk van de hartslag of de ademhaling. Deze fluctuatie is over het hele lichaam waar te nemen. Dit komt omdat het craniosacrale systeem in verbinding staat met het gehele bindweefselsysteem in het lichaam.


Het bindweefselsysteem


Alle lichaamsstructuren zijn d.m.v. bindweefsel met elkaar verbonden. Alle  organen, gewrichten, zelfs de kleinste spieren en zenuwen worden er door omgeven. Bindweefsel heeft de eigenschap spanning van zowel fysieke als emotionele aard vast te kunnen houden, maar ook het vermogen deze spanning weer los te kunnen laten. Een gezond functionerend lichaam reguleert dit zelf.

Het kan zijn, bv. door spanningen, overbelasting, na trauma’s of ontstekingen dat het lichaam de spanning niet goed los kan laten en de spanning in het bindweefsel zich omzet in een verkleving van verschillende bindweefsellagen waardoor er klachten kunnen onstaan van verschillende aard. Omdat het fasciale systeem met alle structuren in het lichaam in verbinding staat, worden veel functies in het lichaam erdoor beïnvloed, zoals de hartslag, de spijsvertering, de ademhaling, de spiertonus en de coördinatie van bewegingen. Maar ook kan het zijn dat een klacht in de schouder de oorzaak in de buik heeft.


Somato Emotional Release (S.E.R.)


Een aanvulling op de craniosacraal therapie is de ‘somato emotional release’.Hierbij gaan we er van uit dat lichaamsweefsels ook emoties op kunnen slaan, als ze op het moment van een ongeluk of psychisch trauma niet verwerkt kunnen worden. Het lichaam kan zich in principe aanpassen aan deze gebieden met verhoogde spanning en verminderde beweeglijkheid maar het kost toch extra energie om normaal te kunnen functioneren en deze aanpassingspatronen kunnen hun effectiviteit verliezen.


Behandeling


In een behandeling onderzoekt en behandelt de therapeut het gehele lichaam, om deze verklevingen en gebieden met spanning  te kunnen lokaliseren en om ontspanning te kunnen bewerkstelligen in het bindweefsel- en craniosacrale systeem. De behandeling gebeurd met zeer zachte technieken, met heel weinig druk, over de kleren heen. Door de zachte behandeling van gespannen gebieden en door het invoelend vermogen van de cliënt zullen er tijdens de behandeling of erna veranderingen in het lichaam plaatsvinden. het kan zijn dat er warmte, koude, spanning of ontspanning wordt ervaren. Of er kunnen herinneringen bovenkomen die gepaard gaan met emotionele gevoelens.


Bij S.E.R. helpt de craniosacraal therapeut de cliënt bij het opnieuw beleven en verwerken van onplezierige emoties. Als het trauma opnieuw is beleeft zullen ook de bijbehorende lichamelijke klachten verdwijnen. Tijdens de behandeling zal de gelegenheid geboden worden te praten over datgene wat wordt waargenomen of gevoelt. Men wordt begeleid in het zoeken naar de betekenis van de spanningen in het lichaam, waardoor wellicht een andere kijk op de klacht en de eigen persoon ontstaat. Bij de cliënt ligt de keuze hoever hij/zij hierin wil gaan.


Voor een behandeling hoeft u niets mee te nemen, maar makkelijk zittende kleding is wel prettig.
Mazdaznan gezondheidskunde

 


Mazdaznan gezondheidskunde (oud-perzisch, betekent bij benadering ‘meestergedachte’), is een op veel terreinen van het leven toepasbaar systeem van zelfhulp van zeer praktische aard. Het is mede gebaseerd op ervaringen van circa 1870 tot heden. Het is geen vereniging. Alle mensen kunnen zich ervan bedienen zonder iets van hun persoonlijke vrijheid of overtuiging prijs te geven. Ieder staat op eigen voeten en neemt zijn heling en ontwikkeling zelf ter hand. De Mazdaznan-Gezondheidskundigen werken op basis van de eigenwaarde en zelfstandigheid van hun clienten. Mazdaznan legt geen nadruk op verschillen met andere richtingen en werkwijzen, maar streeft naar samenwerking.

 

Belangrijke invalshoeken voor de Mazdaznan-Gezondheidskundigen zijn ademkunde, voeding, klierkunde, harmonieleer, panopraktiek (o.a. massage op adem, reflexwerkingen, behandeling ruggegraat en gewrichten), kuren en huismiddelen, zelfkennis en familiekunde.


Mazdaznan  huismiddelen en  verzorgingmiddelen

zijn:

Petrolatum, Agar-Agar, AryanaKerry, Australische Eucalyptusolie, Planten Essence, Meestercreme, Dentisto, Memphor, Zoete Amandelolie, Mentholzalf, Zuiveringszout, Wijnsteenpoeder, Borax, Wijnsteenpoeder , Kalmoeswortel, Kaliumpermanganaat, Maanzaad-Kaneelolie, Rozenolie, Olijfoliezeep, Teer-Zwavel Shampoo, Bad(natron)zout, Badsoda, Zwavel.